Ulkomaanprojekti: Vaivaispäästäisten tutkimusmatka Liettuan partiokulttuuriin

Oletko joskus miettinyt reissua ulkomaille partioleirille? Pirkkojen vaeltajavartio Vaivaispäästäiset toteuttivat vaeltajien ulkomaanprojektin lähtemällä Liettuaan jamboreelle. Lue Vaivaispäästäisten reissun jälkeiset kuulumiset siitä mitä kaikkea leirillä tapahtui ja vinkit kaikille ulkomaanprojektia suunnitteleville.

Moi! Me, Vaivaispäästäiset, olemme vihdoin kotiutuneet tutkimusmatkaltamme Liettuan partiokultuuriin! Liettuan kansallinen jamboree Between Tree Waters osoittautui suureksi menestykseksi, vaikka toki matkalla oli mutkiakin.

Leirillä toimimme vapaaehtoisina, osana International Service Teamiä. Työpäivämme koostuivat nuorempien leiriläisten ohjaamisesta erilaisissa aktiviteeteissä. Kuitenkin suurimmmat ja rakkaimmat muistomme saimme usein vapaa-ajalla, muiden kansainvälisten ja paikallisten partoilaisten kanssa aikaa-viettäessämme.

Leirin aikana oli hienoa päästä ystävystymään niin liettualaisten kuin hong kongilaisten, taiwanilaisten, ukrainalaisten, virolaisten, ranskalaisten ja yhden ruotsalaisenkin kanssa. Vaikka kulttuurimme ja kielemme oli hyvin erilaista, yhteishenki ja yhteisöllisyys etenkin IST -leirissä oli omaa luokkaansa. Partio yhdistää maailmanlaajuisesti.

Vaikka liettualaisen partion historia on saattanut olla hyvinkin kivikkoinen, perinteet partiotoiminnassa näkyvät vahvasti. Mieleemme ovat jääneet paikallisten partiolaisten yhteisölliset laulupiirit ja räiskyvän kuumat iltanuotiot kitaran ja bongorumpujen kera. Liettuassa huomasimme, että käsitys turvallisuudesta saattoi olla hieman joustavampi kuin täällä Suomessa. Telttailimme Klaipedan armeijan alueella, joten piikkilankoja saattoi pilkistää mitä odottamattomimmista paikoista, jopa erään pahaa aavistamattoman ystävämme kantapäästä.

Liettuassa partion ikäkausijärjestelmä toimii hyvin eri tavalla kuin täällä meillä. Eri ikäkaudet käyttävät erilaisia huiveja ja jokainen huivi pitää ansaita osoittamalla omat partiotaitonsa. Meidän ikäistemme partio-ohjelma kiinnosti meitä erityisesti. Suureksi tyrmistykseksemme paikalliset eivät suostuneet kertomaan meille juuri mitään. 18-25 -vuotiaiden eli vaeltajien partio-ohjelma Liettuassa on salaista! Kuulemamme mukaan vaeltajaehdokkaat voivat joutua hakemaan vaeltajaksi useita vuosia. Vaeltajaehdokkaalla on usein oma mentori ja itse vaeltajaohjelma sisältää paljon jonkinlaisia rituaaleja. Keskiyöllä punaisten taskulamppujen valossa hiippailevat hahmot toivat leiriin omanlaistaan salamyhkäisyyttä. Ulkopuolisen silmin touhu sai hieman vivahteita jonkinlaisesta ”kulttimeinigistä”.

Leirimme kesti reilut kahdeksan päivää. Lienee siis ymmärrettävää, että väsymyksen aiheuttama hepulointi, sokerin vaikutuksen alaisena lisääntyi ja ilmeni mm. appelsiinipallotteluna kansainvälisten ystäviemme kanssa. Kolmanneksi viimesenä päivänä järjestetyt yksisarvisbileet tarjosivat myös täydellisen mahdollisuuden purkaa ylimääräistä energiaa. Toki rauhallisiakin aktviteettejä oli. Opimme monta uutta korttipeliä johtajien loungessa hengaillessamme ja juodessamme ”Giraa”, liettualaista perinteistä alkoholitonta leipäjuomaa. Ukuleleäkin tuli soiteltua, myös puun oksalla. Reissumme kuitenkin kruunasi paikallisten ilmapartiolaisten tarjoama kuumailmapalloajelu. Erityisen nautinnollista oli seurata valtavan pallon täyttymistä, vaikka olihan se lentäminenkin ihan siistiä.

Vinkkejä kansainvälisille partioreissuille:

  • Suunnittele leirille matkustaminen huolellisesti. Älä varaa lentoja tai junia kevytkenkäisesti.
  • Valmistaudu kulttuurishokkeihin (mm. ruoan radikaali erilaisuus tai puuttuminen).
  • Varaudu kielellisiin vaikeuksiin. Tutustu paikallisen kielen ydinsanoihin ja johonkuhun joka puhuu kieltä.
  • Jos vähänkään kiinnostaa lähteä ulkomaille tee se heti! Rohkeasti vain. Apua saa kysymällä ja lopulta sitä pärjää yllättävän hyvin. Ensimmäisillä reissuilla kannattaa kuitenkin olla luotettava kaveri tai kaksi mukana.

Terv. Vaivaispäästäiset Peppi, Iida, Aino ja Lotta